Právo k pobytu, pracovní povolení


Jestliže chceš jít do  Polska na méně než tři měsíce, nemusíš se na polských úřadech zvlášť přihlašovat nebo přehlašovat. Jestliže chceš v Polsku žít déle než tři měsíce, musíš k tomu účelu splnit řadu podmínek a přihlásit se zde k pobytu. Máš-li v Polsku práci nebo tu chceš vykonávat samostatně výdělečnou činnost, je-li manžel/manželka polským občanem nebo tu studuješ a máš  zde všeobecné zdravotní pojištění, zažádáš si o pobyt u příslušného vojvody, který ti pak pro tvůj život v Polsku dá “zelenou”.
Po 5. letech nepřerušeného pobytu v Polsku získáš právo trvalého pobytu, které ti umožní zůstat zde nastálo. Nepřerušený pobyt v tomto případě samozřejmě neznamená, že nemůžeš v zahraničí někdy navštívit rodinu a přátele nebo jet na dovolenou. Jsi-li v Polsku déle než 6 měsíců v roce, bere se to jako nepřerušený pobyt.
     > Home         > Tiráž         > Links